![](/media/lib/111/n-chleb-0d8f759625700824047660d8baf99bba.jpg)
Enzym ze śliny wspomaga gospodarkę cukrową
6 kwietnia 2012, 12:14Poziom glukozy we krwi po spożyciu skrobi zależy od zdeterminowanego genetycznie stężenia amylazy ślinowej. Wyższa aktywność enzymu wiąże się z mniejszym poziomem cukru we krwi.
![](/media/lib/300/n-cukrzyca-9fac1697bbe23c4495f6357e69bbf79a.jpg)
Odtworzenie prawidłowego poziomu koenzymu Q10 odwraca insulinooporność
8 lutego 2018, 12:13Odtwarzając poziom ubichinonu (in. koenzymu Q10), który odpowiada za przenoszenie elektronów w łańcuchu oddechowym, można przezwyciężyć insulinooporność (stan przedcukrzycowy).
Przegląd i porównanie etui do iPhone 16. Jakie case wybrać do telefonu Apple w 2024?
16 listopada 2024, 22:00Witaj w przyszłości, gdzie Twój iPhone 16 to nie tylko telefon – to prawdziwy superbohater, który potrzebuje swojego niezłomnego pancerza! Ale w erze, w której każdy upadek to potencjalna katastrofa, potrzebujesz czegoś więcej niż tylko przypadkowego etui. W końcu, jak powiedziałby każdy fan technologii: „Lepiej zapobiegać, niż leczyć”. W tym artykule zanurzymy się w świat etui do iPhone'a 16, które nie tylko ochronią Twoje urządzenie przed zarysowaniami i wstrząsami, ale także dodadzą mu charakteru. Od eleganckiego Ultra Hybrid po wytrzymały Rugged Armor, a także smukły Thin Fit – znajdziesz tu idealny case dostosowany do Twojego stylu życia.
![](/media/lib/151/n-spuchniete-stawy-272e5437d56a4a113b8463c18753beed.jpg)
Cynk brakującym elementem chorobowej układanki?
14 lutego 2014, 13:54Ze względu na wątpliwości dotyczące molekularnych podstaw choroby zwyrodnieniowej stawów (ChZS) leczenie często nie było skuteczne. Naukowcy z Instytutu Nauki i Technologii w Gwangju stwierdzili jednak, że uszkodzenie chrząstki jest skutkiem działania szlaku biorącego udział w regulowaniu i reagowaniu na poziom cynku w komórkach chrzęstnych.
![Ocean](/media/lib/184/n-ocean-anderson-mancini-cc-by-20-4b794273bdba53713d4528105b9dd066.jpg)
Oceany tracą zdolność chronienia Ziemi przed zmianami klimatu
27 września 2019, 09:10Najnowszy raport na temat oceanów i lodu, przygotowany na zlecenie Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC), pokazuje, że oceany tracą zdolność absorbowania ciepła i pochłaniania dwutlenku węgla z atmosfery. Innymi słowy, w coraz mniejszym stopniu łagodzą one zmiany klimatu.
![Pigułki](/media/lib/65/pomaranczowe-pigulki-924b1247bca6cd10543a6677f7590491.jpg)
Jest zalecenie oficjalne: więcej witaminy D
30 listopada 2010, 13:19Po wielu badaniach i analizach naukowcy prestiżowego, amerykańskiego Instytutu Medycyny aż o jedną trzecią podnieśli zalecaną dawkę spożywanej witaminy D. Jednak ostrzegli zarazem, że jej spożycie ponad polecany poziom może być niebezpieczne.
![](/media/lib/88/n-prezydenci-be7b78141b57b44ba87dbd3dfa677e35.jpg)
Krótsze życie lidera
16 grudnia 2015, 10:42Osoby, które chcą ubiegać się o najważniejsze stanowisko w państwie, powinny dobrze to przemyśleć. W British Medical Journal ukazał się artykuł, z której dowiadujemy się, że zwycięzcy wyborów na przywódcę kraju żyją średnio o 2,7 roku krócej niż ci, którzy rywalizację z nimi przegrali.
![](/media/lib/486/n-oko-764706bb183993de4475f3d77b7ff35a.jpg)
Jagody goji pomagają chronić wzrok przed skutkami starzenia się?
14 stycznia 2022, 17:39Regularne spożywanie niewielkich ilości suszonych jagód goji może chronić przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD). To główna przyczyna utraty wzroku u seniorów. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davies sugerują, że nasiona goji mogą zapobiegać lub opóźniać rozwój AMD.
![](/media/lib/112/n-kostki-cukru-2c6c253b1192f0ef3c60004e51c1958a.jpg)
Izomaltuloza nie gwarantuje dobrej kontroli glikemicznej
16 kwietnia 2012, 10:44U pacjentów z cukrzycą typu 2. zastąpienie sacharozy izomaltulozą, disacharydem zbudowanym z glukozy i fruktozy, nie stanowi gwarancji lepszego kontrolowania choroby (Diabetes Care).
![](/media/lib/198/n-laboratorium-0455475b47864a263589d2c7e8036cc1.jpg)
Badanie moczu pokaże, w jakim stopniu postarzało się nasze ciało
27 lutego 2018, 13:33Naukowcy odkryli, że w miarę starzenia w ludzkim moczu rośnie poziom związku wskazującego na uszkodzenia oksydacyjne RNA. Ponieważ łatwo określić poziom tego markera, już wkrótce można by w ten sposób mierzyć, jak bardzo postarzało się nasze ciało i określać wiek biologiczny.